Szkoła Podstawowa nr 1
im. Księstwa Siewierskiego w Siewierzu

Sprawozdanie z pobytu na zielonej szkole w Jastrzębiej Górze w terminie 01.06-14.06.2019 r.

Sprawozdanie z pobytu na zielonej szkole w Jastrzębiej Górze w terminie 01.06-14.06.2019r.

Na zieloną szkołę wyjechało ze SP nr 1 im. Księstwa Siewierskiego w Siewierzu - 19 uczniów z klas III i 1 uczennica z klasy II - pod opieką Anny Nawrot, Aleksandry Serwy i Anny Psonka-Saladry. Mieszkaliśmy w ośrodku wczasowym „Malvis” w miejscowości Jastrzębia Góra (województwo pomorskie).

Wyjazd dofinansowany został przez WFOŚiGW w Katowicach kwotą 3 460,00. W tym czasie zrealizowaliśmy Program Profilaktyki Zdrowotnej oraz Program Edukacji Ekologicznej. Efektem naszej pracy było zdobycie wiedzy ekologicznej i zdrowotnej.

Podczas zielonej szkoły odbyły się liczne wycieczki:

- wyjazd do Władysławowa - zwiedzanie Ocean Parku - „spacer po dnie oceanu”,

- wyjazd do Kniewa na Farmę Strusi - zwiedzanie farmy z przewodnikiem, karmienie zwierząt, pokaz smażenia oraz degustacja jajecznicy ze strusiego jaja,

-  wyjazd do Gdyni - zwiedzanie Daru Pomorza, wejście do Akwarium Gdyńskiego, udział w zajęciach edukacyjnych, wejście do Centrum Nauki Experyment,

- wyjazd do Zamku Krzyżackiego w Malborku - zwiedzanie dawnej siedziby Mistrzów Zakonu Krzyżackiego,

- wyjazd na Półwysep Helski - rejs statkiem po morzu, spacer na helski cypel oraz po molo w Juracie.

Program zielonej szkoły był bardzo napięty i wypełniony różnymi atrakcjami. Dzieci uczestniczyły również w:

- występie kapeli kaszubskiej,

- olimpiadzie sportowej z medalami,

- wejściu na basen kryty - kąpiel pod opieką ratownika,

- spotkaniu szantowym „Ahoj morska przygodo”,

- profesjonalnych zajęciach animacyjnych: „Indiańska przygoda w krainie Winnetou” oraz

„Morski chrzest wilka morskiego”,

- wieczornym kinie bajkowym,

- zajęciach bursztynniczych,

- dyskotekach,

- pieczeniu kiełbasek nad ogniskiem.

Częste spacery po okolicy, zabawy na plaży i placu zabaw dotleniły nasze organizmy i przyzwyczaiły do aktywnego spędzania wolnego czasu. Zajęcia sportowe na terenie ośrodka wyrobiły w nas ducha zdrowej rywalizacji i nauczyły stosowania zasady „fair play”. Zdrowe, smaczne i pożywne posiłki wzmocniły nasze organizmy.

Czas wspólnie spędzony minął bardzo szybko, do domu wróciliśmy wypoczęci i zadowoleni, z mnóstwem wspaniałych wspomnień.

Anna Nawrot, Aleksandra Serwa, Anna Psonka-Saladra