Szkoła Podstawowa nr 1
im. Księstwa Siewierskiego w Siewierzu

Stołówka szkolna

 

Stołówka przy Szkole Podstawowej nr1 im. Księstwa Siewierskiego w Siewierzu działa od 1964r. W obiekcie prowadzona jest działalność polegająca na wydawaniu posiłków uczniom produkowanych od surowca do produktu gotowego (głównie dań Kuchni Polskiej). Dania podawane są na naczyniach wielorazowego użytku z konsumpcją na miejscu. W stołówce jest zatrudnionych 6 pracowników, w tym 1 kucharka, 4 pomoce kuchenne oraz intendentka.

 

PRACOWNICY STOŁÓWKI:

INTENDENTKA - Dyduch Monika 

KUCHARKA - Beata  Merta

POMOC KUCHENNA: Będkowska Joanna, Czech Agnieszka, Majcherczyk  Teodozja, Nawrot Aurelia.  

Uczniowie naszej szkoły mają możliwość korzystania ze stołówki szkolnej, w której codziennie (od poniedziałku do piątku) dzieci mogą zjeść smaczny dwudaniowy obiad, złożony z zupy, drugiego dania oraz napoju lub owocu.

Dla uczniów  klas nauczania zintegrowanego przygotowywane są również pyszne śniadania, a wszyscy uczniowie mogą korzystać z ciepłej, bezpłatnej  herbaty.

Posiłki przygotowywane są przez wykwalifikowany personel, zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HACCP. Stołówka posiada wysokiej klasy specjalistyczne maszyny, urządzenia, sprzęty  gwarantujące  przygotowanie najwyższej jakości potraw dla naszych uczniów.

Planując jadłospis kierujemy się zasadami prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, uwzględniając sezonowości i różnorodność produktów. Posiłki serwowane w naszej stołówce, są odpowiednio zbilansowane pod względem zawartości składników odżywczych oraz wartości kalorycznej. Przywiązujemy  bardzo dużą rolę do estetyki wydawanych śniadań oraz obiadów.

Obecnie wydajemy 89 śniadań oraz 375 obiadów.